pühapäev, 13. detsember 2015

Essee 1: Kuidas valida arvutit vanaemale?



Minu vanaema on selline ehtne maavanaema, kes elab üksinda metsade vahel tsivilisatsioonist veidi kaugemal. Tegemist on hakkamist täis tädikesega, kes poodi sõidab rattaga ja arsti juurde bussiga. Ta suhtleb siiani oma sõbrannadega lauatelefoni abil ja vaatab õhtuti televiisorist Aktuaalset Kaamerat.
Jõulud on tulemas ja kuna vanaemadele tüüpiliselt on ka temal probleem, et näeb oma lapsi ja lapselapsi harva, sest nood elavad linnas ja temale küllatulekuks aega napib. Seega tekkiski plaan talle arvuti kinkida, kuid missugust valida? Antud essee üritabki sellele küsimusele vastuse leida.
Enne ükskõik missuguse toote ostmist (eriti tehnikavidina) tuleb endale selgeks teha, mida täpselt vaja on. Antud juhul on tegemist vanema daamiga, kellel on veidi kehvem silmanägemine, nõrk side tehnoloogiaga ning, kes vajab vahendit kiiremaks suhtlemiseks.  Kuna tegemist on tavakasutajast pensionäriga, pole tal vaja meeletult võimast ja kallist arvutit. Selline määratlus kitsendab juba valikut.
Esimene küsimus, mis tuleb lahendada on, et mis tüüpi arvutiga peaks tegemist olema: kas laua-, süle- või lausa tablet-tüüpi arvutiga. Valik oleneb inimese vajadustest ja maitse-eelistustest. Lauaarvuti on sobilik kui isik, kes arvutit kasutab ei soovi seda liigutada ning töötab arvutiga vaid kindlal kohal. Lauaarvuti eelis on soodsam hind ning parem vastupidavus. Kui arvutit on vaja liigutada on valik süle- ja tablet tüüpi arvuti vahel. Viimane sobib väga mobiilsele inimesele, kes ei soovi arvutit kasutada tekstitöötluseks. Sülearvuti on vahepealne variant.
Antud juhul tundub kõige sobilikum variant sülearvuti, sest  seda on vajadusel võimalik kaasa võtta. Lisaks oma vanaema tundes, on sülearvuti suur eelis just see, et see võtab vähe ruumi ning seda on võimalik lihtne liigutada, et tolmu võtta.
Kui arvuti tüüp on valitud, peaks vaatama hinnaklassi ja tootjat. Erinevad tootjad pakuvad erineva kvaliteediga ja hinnatasemega arvuteid. Kuna arvutit haatakse kasutama enamasti internetis surfamiseks ja Skypes suhtlemiseks, siis sobib ka odavam arvuti. Päris Appeli tooteid ei peaks hakkama soetama. Hinnaklass võiks jääda nii 500 euro kanti. Sellises hinnaklassis pole tootjal erilist vahet, sest näitajad ja tingimused on enamasti samad. On inimesi, kes eelistavad HPd Samsungile ja isikuid, kes peavad just Lenovot selleks kõige paremaks, kuid üldiselt tavakasutaja vahet ei taju.
Vanaemade puhul on arvuti margist hoopis tähtsam kriteerium kasutajamugavus ning ekraani suurus. Ekraani mõõt võiks olla vähemalt 15 tolli või suurem, nii on vanaemal seda mugavam kasutada. Muidugi saab alati lisavõimalusena osta ka eraldi suurema monitori, mis arvutile lisada, kuid sellisel juhul on juba mõtekam osta lauaarvuti.
Vanaemade puhul on muidugi vajalik ka kindlasti korraliku hiire ostmine. Touchpadiga tulevad toime vähesed vanaemad ning seega on hiir mugav ja vajalik. Mugavam on osta suurem, ergonoomiline laserhiir, soovitavalt USB ühendusega, et suurendada kasutamismugavust.
Kui arvuti riistvaralised küsimused on lahendatud, tuleb vaadata tarkvara. Eriti oluline on õige operatsioonisüsteemi valik. Siinkohal on kõige lihtsam lähtuda põhimõttest, et õpetaja tundku oma süsteemi. Nimelt peaks vanaemale soetama operatsioonisüsteemi, mida tunneb isik, kes  talle arvutikasutamist õpetama hakkab. Ei ole mõistlik soetada Linuxit, kui õpetaja tunneb Windowsi. Linux pole muidugi kellelgi hea mõte. Parim operatsioonisüsteem on Windows7, mis on suure kasutajamugavusega, töökindel ning laialt levinud. See on loogiline ning seda on lihtne õppida.
Muud näitajad, nagu protsessor, mälu maht, graafikakaardi näitajad jne pole nii olulised. Enamasti on sellise hinnaklassi arvutitel ka näitajad suhteliselt sarnased ning tavakasutajale sobilikud.
Kindlasti tuleb arvutile soetada ka korralik viirusetõrjeprogramm ja jälgida, et see oleks töökorras, nimelt on vanaemadel komme igasugustel kahtlastel linkidel klikkida. See aga võib arvutikasutamisrõõmu väga üürikeseks muuta.
Kui arvuti näitajad ja hinnaklass on välja valitud, pole muud kui sobiv arvuti poest ära tuua. Siinkohal tuleb mängu vanaemade jaoks suurimat tähtsust omav aspekt: nimelt värv ja kuju. See peab ju olema silmale ilus vaadata ja, et ei oleks mingi kandline kast, vaid ikka stiilne. See viimane aspekt on ka ainuke, mille puhul oleks mõistlik vanaema arvamust kuulata.  Kasutajamugavust see ei muuda, küll aga võib kodurahu huvides ja hilisemate probleemide vältimiseks väga vajalik olla. On varemgi juhtunud, et vanaema lihtsalt ei võta seda „koledat musta kasti seal nurgas“ omaks ning nii on arvutist rohkem kahju kui kasu.
Peale ostu peaks sõlmima lepingud interneti teenusepakkujatega ning jälgima, et arvutile saaks lisatud vajalikud programmid tekstitöötlusprogrammid (mõned kaardimängud, Skype, internetibrauserid jne).
Kokkuvõtvalt võib öelda, et vanemale inimesele arvutit valides tuleb arvestada eelkõige kasutusmugavusega (suur ekraan, hiir, operatsioonisüsteem), näitajad, mis nooremale ja tehnikateadlikumale inimesele on vajalikud, ei oma niipalju tähtusust. Kui aga vanaema osutub arvutit kasutades eriliselt andekaks, saab alati arvutit paremaks muuta, eriti kui soetati lauaarvuti (lisamälu, parem protsessor, graafikakaart või uued programmid). Ka on võimalus osta uus arvuti ja siis juba teistel tingimustel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar